Het talenfestival van Nederland en Vlaanderen!

Minister Bussemaker over taal, educatie, burgerschap en werk

Minister Bussemaker over taal, educatie, burgerschap en werk

De minister in gesprek met Sergej Kreso en Chris Keulemans

Op geen enkel terrein is het belang van taal zo evident als wanneer het gaat om integratie van migranten. Minister Jet Bussemaker ( Ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschap) gaat in op de relatie tussen taal, educatie, burgerschap en werk. In gesprek met Sergej Kreso (filmmaker, journalist en muzikant) worden dan de grenzen van het mogelijke verkend. Hoe rijk zijn we? En wat ligt er in het verschiet? Chris Keulemans is uw anchorman.

minister-bussemaker

In deze editie van het DRONGO talenfestival is vanzelfsprekend ook ruimte voor de recente toestroom van vluchtelingen naar Nederland. Het belang van taal en taalverwerving is een belangrijk onderdeel van het huidige Nederlandse beleid. In haar keynote gaat minister Bussemaker met name in op de relatie tot educatie, burgerschap en werk. En hoe die relaties kunnen worden versterkt.

De toestroom van migranten biedt een directe talige en culturele verrijking. Denk daarbij aan ‘nieuwe’ schrijvers zoals Rodaan al Galidi en Kader Abdollah, acteurs als Daria Bukvic en Nasrdin Dchar, en filmmakers zoals Sergej Kreso.
In een gesprek tussen Sergej Kreso, Chris Keulemans en minister Jet Bussemaker worden de grenzen van het mogelijke verkend. Hoe rijk zijn we? En wat ligt er in nog meer aan potentieel te wachten? Chris Keulemans treedt op als anchorman.

sergej kreso

Sergej Kreso is geboren in 1963 in Sarajevo, Bosnië en Herzegovina. Hij studeerde journalistiek aan de Universiteit voor Politieke Wetenschappen. Naast zijn werk in de media is Kreso ook muzikant. Als drummer in verscheidene bands was hij in Sarajevo zeer actief in de New Primitives beweging, een artistieke stroming waaronder bekende namen als ‘The No Smoking Orchestra’ en ‘Elvis J. Kurtovic’ vallen. Tijdens de oorlog in 1993 vluchtte hij naar Nederland, waar hij zijn carrière als filmmaker, journalist en muzikant voortzette. Na zijn trilogie over de oorlog in ex-Joegoslavië maakte hij in 2011 'Kaffeefahrt ins Krematorium', een film over het opkomende crematoriumtoerisme tussen Duitsland en Nederland. Het was het begin van een nieuwe fase in zijn werk, waarbij Kreso's persoonlijke fascinatie met de mens, zijn afkomst, identiteit en aanpassingsvermogen gereflecteerd worden. Deze thema's werden verkend in films als 'Vream Luuj', over de kracht van de taal als een vormende factor in het verkrijgen van een nieuwe identiteit, 'Asielzoeka's', waarin jonge vluchtelingen nostalgisch zijn naar hun jeugd die zij hebben doorgebracht in het asielzoekerscentrum en 'MijnstreekComplex', over een stad en de grote invloed die de geschiedenis van de koolmijnen nog steeds op zijn jonge inwoners heeft. Kreso's films zijn vertoond op vele internationale filmfestivals en bekroond met prestigieuze prijzen, waaronder de Prix Circom 2013 in de categorie Minorities in Society voor de film 'Vraem Luuj'.

Noordchroniqeur. Jitske Schols

Chris Keulemans (Tunis, 1960), was tot september 2014 artistiek directeur van de Tolhuistuin. Keulemans groeide op in onder meer Bagdad, Irak. In 1984 richtte hij de Amsterdamse literaire boekhandel Perdu op, dat nog altijd bestaat. In 1990 begon hij als programmamaker bij De Balie, centrum voor cultuur en politiek in Amsterdam. Van 1995 tot 1999 was hij hier directeur. Hij hielp onder andere bij het oprichten van Press Now, om onafhankelijke media in de Balkan te steunen. Hij is sinds jaren bestuurslid van het ASKV, steunpunt voor vluchtelingen.

Hij publiceerde zes boeken, fictie en non-fictie, en publiceerde talrijke artikelen over kunst, engagement, migratie, muziek, cinema en oorlog in o.a. de Volkskrant en Vrij Nederland. Hij is een veelgevraagd debatvoorzitter. Hij schreef essays voor publikaties van Jonas Staal, Lidwien van de Ven, Anna Tilroe, Gert Urhahn, Fiona Tan en de tentoonstelling The Unwanted Land (2010-2011). Voor een onderzoek over kunst in tijd van crisis of gewapende conflicten reisde hij door steden als Beirut, Jakarta, Algiers, Prishtina, Sarajevo, Tirana, New York, New Orleans en Ramallah, waar hij talrijke gedreven en getalenteerde kunstenaars opzocht.

Zaterdag 1 oktober 10:30 - 11:00