Het talenfestival van Nederland en Vlaanderen!

Lera Boroditsky: Do the languages we speak shape the way we think?

Lera Boroditsky: Do the languages we speak shape the way we think?

En wat is de rol van de media? Met Thijs Niemantsverdriet (NRC) en Tracy Metz. I.s.m. het John Adams Institute

Mensen communiceren met elkaar middels 7.000 of meer verschillende talen, en iedere taal onderscheidt zich van de ander op ontelbare manieren. Denken mensen die een andere taal spreken ook anders over dingen? Drukt een taal alleen maar gedachten uit of vormt het stiekem ook de gedachten die we willen uitdrukken? Zijn sommige gedachten ondenkbaar zonder taal? De vraag of de taal die we spreken de manier waarop we denken bepaalt, is al eeuwenlang onderwerp van controverse, en terecht. Op het spel staan basale vragen die we allemaal hebben over onszelf, de menselijke natuur, en de realiteit. Waarom denken we zoals we denken? Waarom ziet de wereld er voor ons zo uit? Ik zal praten over het wereldwijde onderzoek naar de manier waarop taal de cognitie bepaalt en hoe metaforen politieke opinie bepalen.

Lera

Lera Boroditsky is associate professor in cognitiewetenschap aan de universiteit van Californië in San Diego en hoofdredacteur van Frontiers in Cultural Psychology. Ze was daarvoor werkzaam aan de faculteiten van MIT en Stanford. Haar onderzoek gaat over de relaties tussen verstand, wereld en taal - of hoe mensen zo slim worden. Daartoe heeft Boroditsky's laboratorium data uit de hele wereld verzameld, van Indonesië tot Chili, Turkije en Aboriginal Australië. De resultaten laten zien hoe en wanneer de talen die we spreken bepalen hoe we over dingen denken, hetgeen suggereert dat de manier waarop we de wereld zien sterk wordt bepaald door taal- en cultuurpatronen. Het onderzoek laat ook de meest gebruikelijke manieren zien waarop we vaak falen om anders te denken met taal. Lera werd door Utne Reader uitgeroepen tot een van ‘s werelds 25 meest visionaire denkers die de wereld veranderen, en is tevens een Searle scholar, een McDonnell scholar, ontvanger van een NSF Career award, en een APA Distinguished Scientist lecturer. Ze gebruikte ooit het Indonesische exclusieve ‘we’ correct, nog voordat het tijd was voor ontbijt, en was de hele dag trots op zichzelf. Lees ook het interview met Lera op de site van het John Adams Institute.

Lera Boroditsky is associate professor in cognitiewetenschap aan de universiteit van Californië in San Diego en hoofdredacteur van Frontiers in Cultural Psychology. Ze was daarvoor werkzaam aan de faculteiten van MIT en Stanford. Haar onderzoek gaat over de relaties tussen verstand, wereld en taal - of hoe mensen zo slim worden. Daartoe heeft Boroditsky's laboratorium data uit de hele wereld verzameld, van Indonesië tot Chili, Turkije en Aboriginal Australië. De resultaten laten zien hoe en wanneer de talen die we spreken bepalen hoe we over dingen denken, hetgeen suggereert dat de manier waarop we de wereld zien sterk wordt bepaald door taal- en cultuurpatronen. Het onderzoek laat ook de meest gebruikelijke manieren zien waarop we vaak falen om anders te denken met taal. Lera werd door Utne Reader uitgeroepen tot een van ‘s werelds 25 meest visionaire denkers die de wereld veranderen, en is tevens een Searle scholar, een McDonnell scholar, ontvanger van een NSF Career award, en een APA Distinguished Scientist lecturer. Ze gebruikte ooit het Indonesische exclusieve ‘we’ correct, nog voordat het tijd was voor ontbijt, en was de hele dag trots op zichzelf.

cq5dam.web.384.614

In het tweede deel van deze sessie gaat de van origine Amerikaanse moderator Tracy Metz van het John Adams Institute in gesprek met dr. Lera Borodistsky en politiek journalist Thijs Niemantsverdriet (NRC). Zij praten met elkaar over framing. Zo vlak voor de presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten geen overbodige luxe.

lcX3CYIo

Zaterdg 1 oktober 14:00 - 15:30 Juliana Congreszaal