Het talenfestival van Nederland en Vlaanderen!

FORUM op zaterdag 1 oktober

FORUM op zaterdag 1 oktober

In de Paarse zaal, oftewel het FORUM is een doorlopend programma te zien en te horen. Je hoeft voor deze sessies niet te reserveren. Maar wees er wél op tijd bij, want wie het eerst komt...

11.00 tot 11.30 uur         Starting a career as Early English teacher door Bilingual Kids

11.30 tot 12.00 uur         Gebarenles met Lotte & Max (0­-6 jaar) door Stichting Spreken met je handen

12.30 tot 13.00 uur         Roeland, ter bevordering van de taalvaardigheid door vzw Roeland

13.00 tot 13.30 uur         Japanese Writing System door The Japan Foundation

13.30 tot 14.30 uur         De EU? Dat is communiceren in 24 talen! door Europese Commissie en Europees Parlement

14.30 tot 15.00 uur        Hotel Hallo - woordenschatpakket voor anderstalige kinderen door Uitgeverij Boom

15.00 tot 15.30 uur         Zakelijk Duits door Unieboek

15.30 tot 16.00 uur         Getting things done in a global world door Radboud in'to Languages

16.00 tot 16.30 uur         Uitreiking Wetenschapsprijs

Starting a career as Early English teacher in the Netherlands door Bilingual Kids
Ben jij een jonge, enthousiaste, gedreven (near) native speaker met een passie voor kinderen? En ambieer je een carrière als Early English teacher of coördinator?
Deel jij onze passie en bevlogenheid om kinderen de mogelijkheid te bieden om zich tot volwaardige internationale burgers te ontplooien? Kom dan naar deze FORUM-sessie, maak kennis met Bilingual Kids en leer hoe we jou kunnen helpen te focussen op datgene wat je het liefst doet; Teaching English to children of all ages.

Gebarenles met Lotte & Max (0-6 jaar) door Stichting Spreken met je handen
Gebarenles is leuk en leerzaam voor iedereen! Als je gesproken taal ondersteunt met gebaren, stimuleert dat de taalontwikkeling. Bovendien worden kinderen zo bewust gemaakt dat vloeiend praten niet voor iedereen vanzelfsprekend is. Om deze redenen heeft Stichting Praten met je handen een wervelend gebarenlesprogramma voor speciale en reguliere scholen en kinderdagverblijven ontwikkeld. Stichting NSGK, de Stichting voor het Gehandicapte Kind, ondersteunt de ontwikkeling van dit pilotproject in 2016/2017 financieel. Zij zetten zich in voor inclusief onderwijs in Nederland.  In deze FORUM-sessie krijg je een indruk hoe het vijf weken durende lesprogramma is opgebouwd. Zie ook www.gebarenles.nl en www.lottemax.nl.

Roeland, Jeugddienst ter bevordering van de taalvaardigheid door vzw Roeland
vzw Roeland organiseert sinds 45 jaar Franse, Engelse en Nederlandse taalvakanties in België, Frankrijk en Groot- Brittannië. De jongeren krijgen een taalbad, steeds weer met ludieke en innovatieve accenten. Na de taalvakantie voelen de jongeren zich mondiger in de taal en is er van een ‘vreemde taal’ geen sprake meer.

Roeland organiseert voor leerlingen uit het secundair onderwijs ook stadsbezoeken in het Frans in Namen, Luik, Rijsel en stadsbezoeken in het Nederlands in Gent. De jongeren ontdekken de stad aan de hand van speelse opdrachten waarbij de nadruk ligt op mondelinge taalvaardigheid. Andere activiteiten van Roeland: dagkampen Nederlands voor anderstalige nieuwkomers, een Frans en Engels toneelproject (voor scholen), vormingsactiviteiten voor vrijwilligers, een Franse bibliotheek, eigen publicaties rond taal.

Japans Schrift; Hiragana, Katakana and Kanji door Japan Foundation

De Japanse taal heeft een uniek schrift. Het heeft 3 verschillende soorten karakters; Hiragana, Katakana en Kanji. In deze cursus kun je de basis van de syllabische karakters (Hiragana en Katakana) leren en hoe ze gebruikt worden. Je kijgt tips hoe je ze zelf na afloop van de cursus verder kunt leren.

Ms. Hisami Shimba (Taaladviseur van de The Japan Foundation) geeft de cursus.

De EU? Dat is communiceren in 24 talen! door Europese Commissie en Europees Parlement
Hoeveel talen beheerst een tolk? Wat is het verschil tussen consecutief en simultaan tolken? Wist je dat bij 'exotische' talen niet alleen het Engels als 'relay”'taal wordt gebruikt? Ben je geïnteresseerd in de meertaligheid in de Europese Unie? Dan is deze FORUM-sessie je kans om antwoord te krijgen op al je vragen. Neem deel aan de workshop, gepresenteerd door tolken van het Europees Parlement en de Europese Commissie.

Hotel Hallo woordenschatpakket voor anderstalige kinderen door Uitgeverij Boom

Presentatie over de nieuwe methode Hotel Hallo. Met dit woordenschatpakket leren anderstalige kinderen op actieve en speelse wijze hun eerste duizend, meest frequente Nederlandse woorden.

Zakelijk Duits door Unieboek
Veel Nederlanders en Belgen onderhouden intensieve zakelijke contacten met Duitsland, maar vaak hebben ze er grote moeite mee om zich goed in het Duits uit te drukken. De taaltraining Zakelijk Duits kan daarin verandering brengen. Bij deze training ligt de nadruk op spreekvaardigheid. Je leert hoe je je in goed Duits kunt uitdrukken in veelvoorkomende zakelijke situaties (een gesprek voeren, telefoneren, e­-mailen). De nieuwste druk is uitgebreid met geluidsopnamen die (gratis) te downloaden zijn van www.prisma.nl. Het boek is geschikt voor beginners, maar ook voor wie zijn kennis van het Duits wil opfrissen. De auteurs hebben een gevarieerde en aantrekkelijke training geschreven. Belangrijk uitgangspunt daarbij was dat het leuk is, en helemaal niet zo moeilijk, om Duits te leren.

Getting things done in a global world door Radboud in'to Languages

Workshop interculture communicatie:

Onze manier van samenwerken verandert door de globalisering. Om te voorkomen dat we in culturele valkuilen trappen, is inzicht in culturele verschillen onontbeerlijk. Hierin zijn acht hoofdaspecten te onderscheiden, die we je graag bijbrengen in deze interactieve workshop. Zo kom je de volgende keer nog beter beslagen ten ijs als het om internationale samenwerking gaat!

Trainer Janou Hemsing:
Janou Hemsing is communicatietrainer en -coach bij Radboud in'to Languages. Ze is gespecialiseerd in het verbeteren van gesprekken en interactie op de werkvloer. Interculturele communicatie is een van haar focusgebieden.

Door Radboud in'to Languages

Uitreiking van de wetenschapsprijs
Deze middag wordt in het FORUM de Wetenschapsprijs uitgereikt. Een deskundige jury heeft zich gebogen over de beste communicatie rond een onderzoeksprijs en licht deze middag toe waarom de winnaar naar huis mag met deze felbegeerde prijs. Komt dat zien!

Zaterdag 1 oktober 11:00 - 17:00 Forum