Het talenfestival van Nederland en Vlaanderen!

Verslag DRONGO Festival 2014

 

Eigenlijk is het teveel voor één dag
Overweldigend. Dat is het woord dat DRONGO 2014 het beste karakteriseert. Want wat gebeurde er veel! Op ieder moment waren er vier of vijf workshops, lezingen en labs aan de gang. “Eigenlijk is het teveel voor één dag”, zei een bezoekende studente. Dat vond initiator Maaike Verrips blijkbaar ook: “Volgend jaar wordt het een weekend!” Maar goed ook, want de activiteiten op DRONGO waren veel te leuk om er ook maar één van te hoeven missen.

Het begon al bij binnenkomst, waar de bezoeker direct terechtkwam in kung fu demonstraties van het Confucius Instituut, om meteen door te kunnen lopen naar de Tolkencabine, waar bleek dat het helemaal niet zo makkelijk is om live te vertalen. Gepassioneerd werden we ook bij alle andere standjes te woord gestaan over uiteenlopende projecten zoals vrijwillige taalles voor immigranten tot Engels op de basisschool. Het was geweldig om te merken hoe sterk de deelnemers geloven in meertaligheid, en hoe ze stuk voor stuk wetenschappelijk verkregen kennis combineren met een sterk maatschappelijk bewustzijn.

De leeuw die naast de beer naast de giraffe staat.
“De leeuw die naast de beer naast de giraffe staat.” Met zulke zinnen keken onderzoekers Tom Roeper en Bart Hollebrandse naar het vermogen van kinderen dingen in elkaar te plaatsen. Hun onderzoek werd beloond met de NEMO Wetenschapsprijs, maar ook de andere labs werden hogelijk gewaardeerd (hoewel het wel eng was om als doofblinde rond te lopen, maar dat was ook precies het punt). Ook aanstormend talent werd beloond: in een finale met zeer afwisselende inzendingen won Elisabeth Visser met haar drietalige verhaal de Van Dale Gouden Talenknobbel. Wie ook een prijs verdiende was presentator Akwasi, die het publiek met zijn nummers aan het dansen en zingen kreeg.

Meertaligheid is een must voor alle kinderen
Een uur later was er op dezelfde plek een heel andere sfeer. Daar praatte Adriaan van Dis met Kirby dan der Merwe over het Afrikaans, en hoewel de toon vaak licht was, was het onderwerp soms toch heftig. Maar dit paste precies in wat Maaike Verrips bij de opening “serious entertainment” noemde: het mag wel vermaken, maar het moet je ook aan het denken zetten. En andersom. Goede voorbeelden daarvan waren ook het zeer drukbezochte programma in het Theater van ‘t Woord, waar professor Antonella Sorace vertelde over alle verschillende positieve effecten van meertaligheid, en waar, opnieuw met veel passie, verteld werd over het succes van meertalige basisscholen in Friesland en Amsterdam. “Meertaligheid is een must voor alle kinderen”, zo stelde de Amsterdamse wethouder Kukenheim.

Ik vind het heel goed dat ouders hun kinderen hier mee naartoe nemen
Het thema van het festival, Talen voor je toekomst, was overal aanwezig. Zo konden kinderen vast spelen met Words&Birds, een nieuw adaptief oefenprogramma voor de allerkleinsten. Maar er werd natuurlijk ook voorgelezen, meestal in één taal, zoals Mandarijn, maar soms ook in twee talen tegelijk. Zo leerde Abdelkader Benali ons tussen Rupsje Nooitgenoeg door wat de woorden in het Berber waren. “Ik vind het heel goed dat ouders hun kinderen hier mee naartoe nemen”, aldus een oudere bezoeker.

Aan het eind van het festival voelden we ons allemaal als Rupsje Nooitgenoeg. Volgevreten met nieuwe talen, nieuwe kennis, en nieuwe ervaringen. En gretig naar meer!

Marten-van-der-Meulen
Marten van der Meulen

Bekijk alle foto's op Google
Deel het:Share on Google+Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Instagram

No images found!
Try some other hashtag or username

Last Facebook Posts

Labs IvdNT

Is een smombie een nieuw, hip zomerdrankje of een type jongere? Wat doet een haktivist precies? En wat is een vergistoerist?..

0 vind ik leuks, 0 reacties8 uren geleden